Home | Srpski | Aktuelno | Kod Čačka i Pirota otkrivene praistorijske grobnice

Kod Čačka i Pirota otkrivene praistorijske grobnice

By
Kod Čačka i Pirota otkrivene praistorijske grobnice

U poslednjih mesec dana u Srbiji je otkriveno nekoliko praistorijskih grobnica. Kod Sinjca je pronađeno nekoliko grobnica ratnika iz gvozdenog doba, a u selu Jančići kod Čačka nađena je grobnica plemenskog vođe iz bronzanog doba.

Kod Sinjca (između Bele Palanke i Pirota) arheolozi su pronašlli skelete ratnika. Skeleti pripadaju starčevačkoj kulturi iz prelaska iz starijeg u mlađe gvozdeno doba, a stručnjaci smatraju da je možda reč o porodičnoj sahrani uzevši u obzir da su pronašli tri skeleta. Uz njih su pronađena koplja, noževi, bronzani ukrasi, nitne, slike i ukrasi za noge. Specifična su po tome što je ovo prvi put da se jedna zajednica sahranjuje skeletno.

Na lokalitetu Dubac u Jančićima kod Čačka, pronađena je humka stara preko 4 000 godina za koju se pretpostavlja da je bila napravljena za nekog plemenskog prvaka iz perioda ranog bronzanog doba.

Na ovom lokalitetu se inače nalaze brojni tumuli - praistorijske grobnice. Imaju oblik niske kupe, zidane su kamenom ili zemljom.

Prema obliku i načinu zidanja ove humke, arheolozi pretpostavljaju da je reč o nekoj istaknutoj ličnosti, plemenskom vođi ili važnom članu zajednice. Kamenje korišćeno za grobnicu je veoma krupno u obliku stena i gromada, pretpostavlja se da je zidana dugo i da je to radilo dosta ljudi.

Na istom lokalitetu su pre 30-tak godina pronađena tri nešto mlađa praistorijska tumula iz srednjeg bronzanog doba.

U poslednje dve godine otkriveno je još i antičko predgrađe Pirota - Suburbium (tvrđava ima nekoliko kapija, a podignuta je za vreme cara Justinijana), zatim odlično očuvani ostaci legendarnog antičkog 2.000 godina starog Via militarisa kod Dimitrovgrada (ovaj vojni put širine 8 metara poklapa se sa trasom saobraćajnice Koridora 10), kao i višeslojno nalazište na kome se nalaze ostaci iz neolitskog, bronzanog, i antičkog perioda.

Na trasi Koridora 10 od Dimitrovgrada, preko Pirota, Bele Palanke do Niša, ima više od 40 registrovanih arheoloških lokaliteta.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Tagged as:

arheološka nalazišta, arheološki lokaliteti

Rate this article

5.00

Newsletter