Home | Srpski | Destinacije | Podzemne vojne galerije Petrovaradinske tvrđave

Podzemne vojne galerije Petrovaradinske tvrđave

By
Podzemne vojne galerije Petrovaradinske tvrđave Podzemne vojne galerije Petrovaradinske tvrđave

Podzemne vojne galerije nude vam drugačiji doživljaj Petrovaradinske tvrđave i predočavaju vam čari jedne malo neobičnije šetnje. Uđimo u Podzemne vojne galerije i uplovimo u prošlost zajedno!

 

Galerije su sagrađene u drugoj polovini 18. veka i dugačke su 16 kilometara, imaju četiri podzemna nivoa i građene su tako da u odbrambenom smislu budu jednake sa nadzemnim sistemima – bastionima, bedemima, šančevima. Pokazale su se kao efikasne ne samo u slamanju neprijateljskih sila, već i zbog toga što su onemogućili najveće „oružje“ Otomanske imperije – noćno potkopavanje bedema. 
Ovaj neobičan kulturno-istorijski spomenik ima vojnu i istorijsku priču, ali sa dugim hodnicima i neobičnim ambijentom odvlači nas u mistični svet, slutimo iza svega legende, anegdote, zamišljamo događaje, tragamo za novim detaljima. Pravi mali grad sakriven je ispod zidina Petrovaradinske tvrđave, sa čitavim lavirintom hodnika i tunela koji su svi nalik jedni drugima. Ispresecani borbenim linijama, barikadama, zamkama, minskim poljima, vraćaju nas u vreme od pre nekoliko vekova.

Rekonstruisane su u junu 2009. godine i dužinom od jednog kilometra sa tekstualnim i likovnim objašnjenjima, ove vojne galerije, sistemi ili instalacije (bilo kako da ih zovemo) pružaju posetiocima pravo uživanje! Bilo da se vratimo u istoriju ili da degustiramo vino u njihovim lagumima. 

 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Tagged as:

Novi Sad, Petrovaradinska tvrđava, vojne galerije

Rate this article

0

Newsletter