Zapadna Srbija

By
Zapadna Srbija, Drvengrad Zapadna Srbija, Drvengrad

Zapadnu Srbiju ponajviše karakteriše njena prelepa priroda: nestvarni pejzaži Mokre Gore i planina Tare, Divčibara i Zlatibora, reke Drina i Lim, jezera Perućac i Zaovine, ali iznad svega gostoprimstvo domaćina - u regiji gde je začet seoski turizam Srbije (Kosjerić, Ivanjica, Sirogojno,). Uz sve to dodati malo zlatarskog i sjeničkog sira, zlatiborske pršute, vina od kupina i uživanje u čarima Zapadne Srbije je potpuno!

Planine Zapadne Srbije, odvajkada su mesto za odmor i uživanje. Zlatibor, planina zlatnih borova je najposećenija od svih, gde možete uživati u mnoštvu vodopada i izvora, skijati se na poznatom skijalištu Tornik ili leti šetati po planini na kojoj se sudaraju morske i planinske struje koje ubrzavaju lečenje i oporavak. Stopića pećina je jedna od najvećih istraženih pećina u Srbiji, pogodna za ljubitelje speleoloških tura. U blizini Zlatibora je i vodopad Gostilje jedan je od najlepših i najvećih u Srbiji. planina Zlatibor

Obronci planine Tare su kulturne riznice nasleđa iz praistorijskog, antičkog, rimskog i vizantijskog vremena. Posebno je zanimljivo pogledati srednjovekovni manastir Raču iz 13. veka, kuću Tarabića (čuvenih vidovnjaka poznatih kao srpska Nostradamus porodica) ili se voziti Šarganskom osmicom, romantičnim drvenim vagonima iz kojih se vide pejzaži od kojih zastaje dah. Brvnare na obali reke Drine su posebna tradicionalna i folklorna zanimljivost. Reka Drina i jezero Perućac su bogati raznim vrstama ribe. planina Tara

Velilčanstvena je i planina Golija dugačka 30 kilometara, oblika slova „S“, izuzetno pogodna za skijanje jer padine obiluju snegom koji se na ovoj planini zadržava i po pet meseci godišnje! Pravi je doživljaj i šetnja kroz guste, skoro neprohodne šume Golije, uz branje šumskih jagoda i borovnica.

Sela Zapadne Srbije pričaju priču za sebe. Zlakusa, malo selo između Užica i Požege, poznato je po grnčariji, kao i Terzića avliji gde se može videti kako je nekada izgledalo tipično seosko domaćinstvo. U selu Potpeć nalazi se Potpećka pećina, jedinstvena po ulazu u obliku potkovice. Staro selo Sirogojno je muzej na otvorenom koji oživljava tipično zlatiborsko domaćinstvo sa kraja 19. veka. Nadomak Mokre Gore i Šarganske osmice  na samoj planini Šargan niklo je etno selo Mećavnik (Drvengrad), jedinstveno po spoju autetičnih detalja i najrazličitijih sadržaja koji svedoče o kulturnom bogatstvu Zapadne Srbije. Kamena Gora najlepše je selo prijepoljske visoravni pogodno za najrazličitije aktivnosti: uzbudljivo splavarenje Limom, uspon od vodopada Sopotnice, kanjoning kroz kanjon Mileševke.

Mećavnik  Sirogojno  Kamena Gora

Živopisne su i prirodne lepote ogromne klisure koju gradi Zapadna Morava protičući između stenovitih vrhova Ovčara i Kablara, gde je skriveno mnoštvo manastira, crkava i kapelica.

Reka Drina privlači zaljubljenike u ekstremne sportove u očuvanoj prirodi zahvaljujući vertikalnim liticama kanjona i pritoka koje posećuju planinari i alpinisti. Jezero Perućac je raj za ribolovce i kupače.

U Zapadnoj Srbiji se možete opredeliti za skijanje na Torniku i vožnju motornim sankama na Zlatiboru, Zlataru, Tari ili Goliji. Možda ste za jahanje u klubovima na Zlatiboru i Tari? Ako ste više za ribolov, opredelite se za pecanje na rekama Drini, Limu, Skrapežu. Privlače vas rafting i splavarenje na Drini i Limu? Ili ste pre za kanjoning Đetinji, Dubočici, Mileševci? Lov u šumama Tare poseban je doživljaj. I samo pešačenje cvetnim livadama Zlatibora, Tare, Kamene Gore obogatiće sva vaša čula!

A za potpuni doživljaj ovog dela Srbije morate probati: jagnjetinu ispod sača u selu Mačkat, zlatarski i sjenički sir, zlatiborsku pršutu, užičku komplet lepinju, domaće kiselo mleko, pastrmku iz Perućca, maline iz Arilja.

U Zapadnoj Srbiji opustite se uz zvuke truba i naučite korake užičkog kola!

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Tagged as:

Zapadna Srbija

Rate this article

0

Newsletter