Home | Srpski | Destinacije | Regije i gradovi | Zapadna Srbija | Potpećka pećina, Užice

Potpećka pećina, Užice

By
Potpećka pećina Potpećka pećina

Uz samu Ibarsku magistralu, u selu Potpeć, 14 km od Užica nalazi se Potpećka pećina - najveći pećinski ulaz Srbiji. Najznačajniji speleološki lokalitet Zapadne Srbije. Jedna od pet pećina u Srbiji uređenih za turističku posetu.

Potpećka pećina iz daleka podseća na ogromnu potkovicu urezanu u kamenu liticu. Zakonom je zaštićena kao spomenik prirode.

Već na samom ulazu pećina osvaja svojom monumentalnošću. Ulaz je izdubljen na krečnjačkoj litici, visok je 50 m, širok 12 m pri dnu i 22 m pri vrhu. Za posetioce je istraženo i uređeno 555m, tokom kojihih vodi 700 strmih stepenica.

Potpećka pećina se ubraja se u pećine izvorskog tipa. Sagradile su je podzemne vode, koje posle podzemnog toka izbijaju iz  pećine ili vrela ispred nje i potom grade reku Petnicu.

Srednja godišnja temperatura vazduha iznosi 9,5°C. Maksimalna temperatura je u julu, a minimalna u januaru.

Postoje dva glavna sprata pećinskih kanala: stariji – gornja pećina kojim je nekada išla reka i pravila vodopad; i mlađi – donja pećina koji je prvobitno bio naseljen dok voda nije potekla i donjim delom.   

Bogatstvo pećinskog nakita spada u red veoma retkih u kraškim pećinama. Stalaktitske figure nose interesantne nazive: „Snežana i sedam patuljaka“, „Jovan Cvijić i speleolozi“, „Palma“, stub se zove „Don Kihot“, prolazi su „Sala makarona“, „Zmajeva dvorana“; „Prolaz slepih miševa“.

Ispod pećinskih svodova nalaze se zemljane figure (glineni ćupovi, neobični portreti, oblici u terakoti), koje su nastale tokom poslednjih 15 godina u selu Zlakusa, a sačinili su ih domaći i strani vajari.

U pećini su pronađeni arheološki ostaci kao što su keramika, obrađeni jelenski rogovi i kremeno oruđe, kao jedan od dokaza da su tu još od neolita živeli ljudi. Dva arheološka lokaliteta još nisu istražena.

Potpećka pećina je otvorena za posetioce. Radno vreme pećine je od 11 do 18 časova, a grupne posete je potrebno najaviti u Turističkoj organizaciji Užica.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Tagged as:

Zapadna Srbija, pećina, Užice

Rate this article

0

Newsletter