Home | Srpski | Destinacije | Regije i gradovi | Vojvodina | Prirodne lepote Vojvodine

Prirodne lepote Vojvodine

By
Prirodne lepote Vojvodine

Ovu pitomu ravnicu presecaju velike reke: Dunav, Sava i Tisa uz brojne manje reke, rečice i kanale. Vojvodina je veoma bogata termomineralnim vodama različitih vrsta koje se odavno koriste za lečenje i rehabilitaciju. Najpoznatije banje su: Banja Kanjiža, Banja Junković, Banja Vrdnik, Banja Rusanda i Banja Slankamen.

Široka vojvođanska ravnica, ispresecana brojnim rekama i kanalima, močvarama i jezerima, peščarama, oranicama i brežuljcima, obiluje prirodnim lepotama. Pod posebnom zaštitom je više kopnenih i vodenih površina od kojih neki i od medjunarodnog značaja. Fruška gora je manja planina, iznikla u nedogledu ravničarskog horizonta između reka Save i Dunava. Zahvaljujući pre svega bogatstvu flore i faune proglašena je nacionalnim parkom. Bogata je spomenicima prošlosti, među kojima se naročito ističe 16 fruškogorskih pravoslavnih manastira. Monotoniju ravnice, osim Fruške gore razbijaju i Vršačke planine, smeštene u jugoistočnom delu vojvođanskog dela Banata. Planinske strane ovih pobrđa od davnina su pogodno tlo za gajenje vinove loze, te su vina sa ovih prostora po kvalitetu poznata širom Evrope.

manastir Krušedol  Fruška Gora- vinogradi  Jezero Palić

U prirodne zanimljivosti Vojvodine spadaju i dve peščare: Deliblatska i Subotička - jedine peščare u Evropi. Nastale su navejavanjem peska u pravcu duvanja lokalnih vetrova. Danas su obe ove celine zakonom zaštićene.

Ovu pitomu ravnicu presecaju velike reke: Dunav, Sava i Tisa uz brojne manje reke, rečice i kanale. Bogate ribom, sa peščanim i pošumljenim obalama, reke stvaraju ambijent za krstarenja, ribolov, odmor, i relaksaciju. Vojvodina je bogata jezerima, a sigurno najpoznatije je jezero Palić, pored Subotice, gde su izgrađeni svi prateći objekti neophodni za ugodan odmor. Osim Palića, turistima mogu biti interesantna i Belocrkvanska jezera i novonastalo Ledinačko jezero. Ljubitelje prirode i posmatrače ptica čekaju i bare poznate kao velika staništa ptica močvarica. Po značaju se izdvajaju Carska i Obedska bara i Ludaško jezero kao lokaliteti koji se nalaze na UNESCO-voj listi međunarodno značajnih staništa. Ništa manje nije važna ni bara Zasavica i koji su zahvaljujući prirodnim vrednostima i proglašeni u zaštićeni park prirode.

Carska bara  Obedska bara  Banja Vrdnik

Vojvodina je veoma bogata termomineralnim vodama različitih vrsta koje se odavno koriste za lečenje i rehabilitaciju. Najpoznatije banje su: Banja Kanjiža, Banja Junković, Banja Vrdnik, Banja Rusanda i Banja Slankamen.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Tagged as:

Vojvodina

Rate this article

3.00

Newsletter