Nacionalni park Kopaonik

By
Kopaonik Kopaonik

Planinski masiv Kopaonika pokriva 2758 kvadratnih kilometara centralnog dela Srbije. Oivičen je rekama Lab, Toplica, Rasina, Ibar, Sitnica i Jošanica. U svom najvišem delu je zaravnjen tako da vrhovi Gobelja i Pančićev vrh ne deluju dominantno srazmerno svojoj visini. Iako Pančićev vrh sa 2017 metara nije najviši vrh Srbije, visoka i prostrana površ Ravnog Kopaonika čine vizuelno planinu najmarkantnijom u tom delu Balkana. Snegovi na Kopaoniku počinju rano da padaju a debeo snežni pokrivač se lagano topi do početka leta pa je planina bogata vodenim tokovima.

Geološki sastav planine uzrokuje da su vode Kopaonika često mineralizovane a ponekad i termalne. Na istočnoj strani planine se nalazi veći broj termalnih izvora od kojih nastaje reka Toplica. Najpoznatije banje Toplice su Lukovska i Kuršumlijska banja. Na zapadnoj strani se nalazi Jošanička banja, pored istoimene reke.

Sam naziv planine ukazuje da se nekad dosta kopalo po njemu a toponimi Suvo Rudište i reka Samokovka su najbolji dokaz rudarske aktivnosti i u vremenima o kojima nema pisanih podataka. Veliko rudno bogatstvo Kopaonika je bilo razlog da je reka Ibar bila kičma i glavna žila kucavica srpske srednjevekovne države. Gradovi Maglič, Koznik, Brvenik, Zvečan i Ras su čuvali rudnike i puteve koji su vodili do njih. Veliko bogatstvo kopaoničkih rudnika su Nemanjići trošili na stalno uzdizanje države i gradnju velelepnih zadužbina u kopaoničkoj podgorini. Tako su nastali manastiri Žiča, Studenica, Gradac, Stara i Nova Pavlica, Sopoćani i Đurđevi stupovi u dolini Ibra (i Raške). Na istočnim padinama, u dolini Toplice je veliki župan Nemanja podigao svoje prve zadužbine, crkve posvećene Bogorodici i Svetom Nikoli kod Kuršumlije. Pomenimo da se tragovi Nemanjića nalaze u blizini ili se poklapaju sa tragovima Vizantije, R, ima ili nekih još starijih civilizacija. Na samom Kopaoniku, ispod Pančićevog vrha, na lokalitetu Nebeska stolica se nalaze ostaci crkve Svetog Prokopija iz VII veka. Kultno mesto je Metođe, crkvište u pećini, u blizini puta koji od Brzeća vodi ka vrhu planine.. Metođe je omiljena destinacija posetilaca Kopaonika jer se u blizini svetinje nalazi par metara visok gejzir. Značajan spomenik iz bliže istorije je grobnica Josifa Pančića, koja se nalazi na najvišem vrhu planine. Pančićev vrh je i dobio ime po ovom naučniku koji je dobar deo života posvetio Kopaoniku i njegovim posebnostima.

U Nacionalnom parku se nalaze 12 rezervata. Lokalitet Kozje stene je zanimljiv sa reliktnim četinarskim zajednicama, vresom i kopaoničkom ljubičicom. Na Jankovoj bari se nalazi najveća planinska tresava na Kopaoniku. U pukotinama stena na Gobelji se nalazi alpski runolist a u Jelaku su dobro očuvane bukovo jelove šume u kojima se javlja i tisa. Svetilište Metođe čine mističnim i mešane listopadne i četinarske šume. Samokovska reka je zanimljiva jer se tresavska vegetacija prepliće sa šumama smrče. U neposrednoj blizini reke se nalazi Markov kamen, gomila giganstskih stena koje neobično podsećaju na pagansko svetilište. Semeteško jezero je poznato po plovećem ostrvu a zanimljivi su lokaliteti Borovik i Banjski borjak.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

Kopaonik, ski centar, Raska i Dolina Ibra

Rate this article

0