Kablar

By
Zapadna Morava Zapadna Morava

Smatra se da najlepši prizor koji u Srbiji može da se vidi je pogled koji se sa Kablara pruža na susedni Ovčar i izuvijane meandre koje Zapadna Morava pravi po izlasku iz uzane klisure. U klisuri se nalazi banja, jezero, nekoliko hotela i odmarališta i niska od deset manastira. Klisura je i važno stanište ptica pa je i zaštićena kao specijalni rezervat prirode. Postoji predanje da je nekad davno celo Dragačevo bilo pokriveno velikim jezerom. Za oštre stene na vrhu planine Jelice su tada vezivali čamce. Onda je voda provalila bedem Ovčara i Kablara i jezero je oteklo Moravom. Priču je verovatno smislio neko koga je rano zimsko jutro zateklo na vrhu Kablara. Magla koja ispunjava požešku kotlinu silovito se probija kroz uzanu klisuru i onda nestaje kod manastira Uspenje. Na izlasku iz klisure magla se ponovo pojavljuje i polako se razvlači ka Čačku.
Kada je odlučivano da se napravi crkva u klisuri, bačena je kruna ispod samog vrha Ovčara. Kruna je poletela visoko u vazduh i pala je na vis. Potom je odskočila i zakotrljala se ka drugom a potom i trećem visu. Zaustavila se kod same reke. Ispod Koronskog vrha je napravnjen manastir Sretenje pa nešto niže Sveta Trojica i potom ostalih deset svetinja.

Najznačajniji manastir je Blagoveštenje. Pominje se 1372. godine a današnja crkva je podignuta u sedamnestom veku. Tokom Karađotđevog ustanka, 1805. godine u njemu je osnovana prva vlada odnosno Sovjet. U manastirskom dvorištu se nalaze izvori termalne vode pa su banjske zgrade smeštene neposredno ispod manastira. Manastir Sretenje se nalazi ispod samog vrha Ovčara i kad se posmatra sa susednog Kablara izgleda kao tibetansko svetilište. Na mestu gde je kruna drugi put pala nalazi se manastir Svete Trojice sa lepom crkvom, kao od sira isečenom, kako je zapisao Vuk Karadžić. Manastiri Preobraženje i Jovanje su seljeni zbog gradnje pruge odnosno brane na Moravi.

Pored same reke se nalazi Nikolje u kome je nekad boravilo i po tristotine monaha.

Iznad reke se gotovo vertikalno izdižu litice Kablara. Kako su okrenute ka jugu one reflektuju sunčeve zrake na susedni Ovčar i izazivaju na njemu inverznu vegetaciju. U podnožju Ovčara rastu bukve a pri vrhu hrastovi što je neuobičajeno. Litice kablara deluju kao neprelazna prepreka za planinare ali uspon do vrha je izuzetno lak. Na polovini uspona se nalazi Savina isposnica sa izvorom koji se nalazi u samoj steni. Kažu da je voda koja lagano kaplje u zdenac dobra za ispiranje očiju.

Tekst Dragan Bosnić

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

Sumadija, manastiri, Ovčarsko - Kablarska klisura

Rate this article

0