Rajačke pivnice - Selo boga Bahusa

By
Rogljevo Rogljevo

Od davnina su vinogradari smatrali da vino mora da odstoji u tišini, izvan ljudskih naselja, daleko od stoke, njene buke i mirisa. Zato su u značajnijim vinogradarskim regijama pored vinograda pravljena mala naselja u koja su vinogradari prelazili tokom berbe i muljanja vina. Potom je vino ostajalo da radi u tišini napuštenih naselja. Kod nas su takva naselja pravljena na Metohiji, Župi Aleksandrovačkoj i Negotinskoj krajini. U okolini Negotina su sačuvane Rajačke, Rogljevske i Stubičke pivnice a kažu da ih je svako selo imalo.

Stubičke pivnice se nalaze u neposrednoj blizini manastira Bukovo, kod Negotina. Načinjene su od drveta i odavno se ne koriste. Ostalo ih je tek nekoliko pa i one polako propadaju. Pričaju ljudi da je i knez Miloš imao svoje pivnice u ovom kraju. Južno od Negotina, na obali Timoka, se nalaze naselja Rajac i Rogljvo. Udaljena su međusobno nepuna tri kilometra. Na padini iznad sela se nalaze stari vinogradi. Gotovo je sigurno da su vinovu lozu na osunčanim padinama iznad Timoka gajili i Rimljani. Pretpostavlja se da su prethodne pivnice bile brvnare kao i Stubiške. Današnje, od kamena sešenika, su napravili majstori iz Makedonije u poslednjih dva veka.

Rajac je slikovito, staro naselje sa crkvom, vinskim podrumima “Krajinavina”, nekoliko prodavnica i školom. Mesto je sačuvalo izgled stare varoši pa je u njemu snimljeno i nekoliko filmova. Na padini iznad naselja se nižu vinogradi a na vrhu brda je stisnuto oko tri stotine vinskih podruma – pivnica ili pimnica, kako su ih nekad zvali. U centralnom delu ovog neobičnog sela se nalazi drvo - zapis, nadstrešnica i bunar. Kada se prođe pravi lavirint “ulica” dolazi se do groblja sa neobičnim spomenicima koji su pravljeni od istog kamena i ukrašeni na isti način kao pivnice. Na spomenicima su posebno uočljivi obrnuti kukasti krstovi – simboli sunca. Ovi drevni indijski simboli su nedokučivim putevima prešli pola sveta i našli pravo odredište na osunčanim brdima Rajca. Svi objekti su napravljeni po istom uzoru. U prizemnom, malo ukopanom delu se nalaze burići a na spratu su prostorije u kojima su boravili vinogradari tokom sezone. Ispred mnogih podruma su posa|eni dudovi koji sprečavaju toplotni udar kad se iz podruma, u kojima je stalna temperatura oko dvanaestog podeoka, izađe na vrelo, avgustovsko sunce.

Rogljevske pivnice su gotovo identične sa Rajačkim. Ima ih oko 150 i nalaze se u produžetku sela. Deluju mnogo življe jer su skoro sve aktivne. Poneke su pretvorene u prave etno – muzeje. Zanimljivo je da su ove pivnice imale i svoju pekaru jer je stanovništvo u njima ostajalo i po mesec dana. Sredinom septembra u Rogljevu se održavaju Dani berbe koji se nekad povezuju i sa Mokranjčevim danima u Negotinu.

Vino iz rajačkih i rogljevskih pivnica je najkvalitetnije u Negotinskoj krajini. To potvrđuje i Zlatna medalja koju je vino iz Rajca dobilo 1935. godine na izložbi u Parizu na velikoj svetskoj izložbi. Najbolje vino se pravi od sorti zašinjak i game bojadiser. Prva sorta grožđa daje vinu buke a druga lepu boju. Belo vino se pravi najčešće od rizlinga i smederevke. Rajačka vina se čuvaju u buradima od po pet hiljada litara u tišini pivnica. Meštani tvrde da je lekovito jer bolesti srca i krvnih sudova su kod njih nepoznate. Još su njihovi preci govorili – Rajačko vino ne opija. Ono podstiče da se dobro misli, bolje govori a najbolje peva.

Dragan Bosnić

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter

Tagged as:

Rajačke Pimnice, Istocna Srbija, Rogljevo

Rate this article

0