Home | Srpski | Destinacije | Etno sela Srbije | Kapetan Mišin breg

Kapetan Mišin breg

By
Kapetan Mišin breg Kapetan Mišin breg

U samom srcu Đerdapske klisure i u središtu nacionalnog parka, 6 kilometara udaljen od Donjeg Milanovca nalazi se čudesni etno-eko kompleks Kapetan Mišin breg. Smešten je na uzvišenju sa kojeg se pruža najlepši pogled na zalazak sunca u Đerdapu, mestu odakle se pruža prelep pogled na Dunav i Donji Milanovac, na mestu odakle je kapetan Miša pratio svoje brodove.

U okviru ovog zanimljivog domaćinstva nalazi se Galerija pod otvorenim nebom „Čovek, drvo, voda“ koja predstavlja zbirku od 400 skulptura pravljenih od drveta koje vodama Dunava stiže do obale. Galeriju drže poznati domaćini, porodica Stefanović (samouki umetnici) koji će vam ukoliko ste voljni pomoći da se okušate u samostalnim umetničkim tehnikama. Galerija se prostire na oko 7 ari, a drvene umetnine su stalna postavka!

Pored uživanja pod otvorenim nebom, možete biti smešteni i u ugodnim malim kućama, isprobati specijalitete vlaške kuhinje, uživati u zvucima frule,  čuti autentično kazivanje o istoriji Porečkog kraja i liku i delu Kapetana Miše (Miša Anastasijević je ovde rođen početkom 19. veka. Bio je predsednik Skupštine kneževine Srbije, veliki dobrotvor i jedan od najbogatijih ljudi tog doba).

    

Putokazi nasred imanja kažu da je Kapetan Mišin breg od Moskve udaljen 2.230, Londona 2.235 a Pariza 2.015 kilometara, tako da, gde god da ste znate koliko vam tačno treba do ovog neverovatnog mesta!

U blizini Kapetan Mišinog brega možete krenuti u istraživanje Rajkove pećine, posetiti arheološko nalazište Lepenski Vir, nacionalni park Đerdap, Golubačku tvrđavu, kanjon Vratne

Ukoliko vam je potreban smeštaj u Istočnoj Srbiji, pogledajte predloge OVDE

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Tagged as:

Dunav, Kapetan Mišin breg, Nacionalni park Đerdap

Rate this article

0

Newsletter