Home | English | Blog | VINSKI PUT PALIĆ

VINSKI PUT PALIĆ

By
VINSKI PUT PALIĆ

Ako želite da otkrijete nežna “vina sa peska” i probate specijalitete srpske, mađarske i bunjevačke kuhinje, vinski put Palić prava je destinacija za vas.

 

  Kada se povuklo sa ovih prostora, praistorijsko Panonsko more ostavilo je za sobom peskovite terene i jezero Palić koje je danas jedna od najlepših turističkih atrakcija Srbije. Na ovoj peščari je u subotičkom kraju ucrtan vinski put Palić na kome se tradicionalno gaje pojedine izuzetno stare sorte vinove loze.

  Osim kadarke čiji ukus podseća na ukus trešnje, ovde se velika pažnja posvećuje kevedinki i muskat krokanu od koga se dobija suvo belo vino.

  Ipak, vinski put Palić nije ostao zatvoren za nove vinograde, u kojima se najviše neguju bele sorte: italijanski rizling, zatim rajnski rizling, beli burgundac, ezerjo i šardone.

  Kada je filoksera uništavala evropske vinograde početkom 18. veka, ovaj region ostao je očuvan i privukao pažnju evropskih vinogradara. U to vreme su osnovani Vinarija Čoka i podrum Palić koji do danas ostaju nosioci razvoja vinarstva ove regije.

  Za vinaruju Čoka vezuje se interesantna priča o tome kako je njen osnivač grof Lederer zakazivao kartanje u buretu zapremine 67 hiljada litara. I danas se priča o ovom čuvenom kartanju uz muziku i vino koje je moglo da potraje danima.

  Inače, njen podrum koji je osnovan 1903. godine predstavlja raskošni spomenik vinske kulture. Podrum ima rustičan ambijent, sedam vinskih ulica na površini od 6 hiljada kvadratnih metara, koje su čak četiri metra niže od nivoa obližnje reke Stare Tise.

  U mestu Biserno ostrvo, krajem 19. veka grof Lipot Rohonci sagradio je dvorac sa vinskim podrumom koji i danas posrtoji, i sadio specijalnu sortu grožđa muskat krokan. Danas njegov unuk pokušava da vrati dvorcu stari sjaj i nastavi sa proizvodnjom dedinog čuvenog vina koje se prodavalo u Budimpešti, Londonu i drugim tržištima Evrope.

  Na samom Paliću najpoznatije vinarije su WOW Winery i Dibonis, u Subotici vinski salaš “Čuvardić”, a u okolini Vinski dvor u Hajdukovu i Vinum Lodi u Feketiću.

  Možda će vas iznenaditi, ali vinski put Palić je mesto na kome ćete verovatno sresti mladiće obučene u viteška odela sa krčazima vina u rukama. Oni su posebna atrakcija ovog kraja i predstavljaju viteški red “Arena Sabatkienze”. Ovi vitezovi vraćaju vreme unazad i šire kulturu pijenja vina na način na koji su se ona nekada pila i obožavala.

  Vinski put Palić nalazi se nadomak granice sa Mađarskom, a samo jezero na svega 8 kilometara severno od Subotice. Hoteli na jezeru izgrađeni su u stilu secesije, a smešteni su u baroknim parkovima. Čudesan mir u spoju sa savršenom prirodom, plažama i šetalištima čine ovo jezero idealnim mestom za odmor, ali i idealnim ambijentom za uživanje u kvalitetnim vinima.

 

Izvor: Serbia.com

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text

Tagged as:

vinska tura, vinski izlet

Rate this article

0